Sosyal Medya Hangi Alanları Kapsar?

Sosyal Medya Hangi Alanları Kapsar?

Sosyal medya, kullanıcıların hızla içerik oluşturmasına ve herkesle içerik paylaşmasına olanak tanıyan herhangi bir dijital araçtır. Sosyal medya, çok çeşitli web sitelerini ve uygulamaları kapsar. Twitter gibi bazıları, bağlantıların ve kısa yazılı mesajların paylaşılması konusunda uzmanlaşmıştır. Instagram ve TikTok gibi diğerleri, fotoğraf ve video paylaşımını optimize etmek için üretilmiştir.

Sosyal medyayı benzersiz kılan, hem geniş hem de nispeten sansürsüz olmasıdır. Birçok sosyal medya şirketi, şiddet veya çıplaklık gösteren görüntülerin kaldırılması gibi bazı sınırlamalar getirse de, birinin paylaşabilecekleri konusunda gazeteler, radyo istasyonları ve televizyon kanalları gibi diğer kitle iletişim araçlarından daha az sınırlama vardır.

İnternet erişimi olan herkes sosyal medya hesabına kaydolabilir. Bu hesabı istedikleri içeriği paylaşmak için kullanabilirler ve paylaştıkları içerik sayfalarını veya profillerini ziyaret eden herkese ulaşır.

Sosyal Medya Nasıl Çalışır?

Sosyal medya çok farklı türde web sitelerini ve uygulamaları kapsadığından, bu araçların işlevi de değişir. Bununla birlikte, çoğu sosyal medya sitesi, genellikle bir ad ve e-posta adresi sağlayarak bir kullanıcının profil oluşturmasıyla başlar.

Bir profil oluşturulduktan sonra, kullanıcılar içerik oluşturabilir ve paylaşabilir. Örneğin, yeni bir hesabı olan bir Instagram kullanıcısı bir resim çekebilir ve bir başlıkla profilinde paylaşabilir. Profilleri için içerik oluşturmanın yanı sıra, sosyal medya kullanıcıları, içeriğini takip etmek veya yorum yapmak istedikleri diğer kullanıcıları bulabilirler. Sosyal medya türüne bağlı olarak, kullanıcı başka bir kullanıcıyı ”takip edebilir”, ”arkadaş” olarak ekleyebilir veya başka bir kullanıcının sayfasına ”abone olabilir”.

Sosyal medya genellikle kullanıcıların içerikte gezinmesine olanak tanıyan ”yayınlar” kullanır. Sosyal medya şirketleri, görüntülenen içeriği ve görüntülenme sırasını belirlemek için kullanıcının profil verilerine dayalı algoritmalar kullanır. Feed, ”takip edilen” kullanıcılardan ve içeriklerini tanıtmak için ödeme yapan varlıklardan içerik içerecektir.

Sosyal Medya Türleri

Birçok farklı sosyal medya türü vardır ve birçok hizmet birden fazla kategoriye sığabilir. İşte bazı örneklerle birlikte bazı ana türler.

Sosyal Ağlar

Sosyal ağlar, düşünceleri, fikirleri ve içeriği diğer kullanıcılarla (genellikle zevkleri ve ilgi alanlarını paylaşan kullanıcılarla) bağlamak ve paylaşmak konusunda uzmandır. Facebook ve Twitter sosyal ağlara örnektir. Diğerlerinden daha profesyonel olmasına rağmen, LinkedIn de bir sosyal ağ olarak kabul edilebilir.

Medya Ağları

Kullanıcıların ham düşünce ve fikirlerini paylaşma ve değişme konusunda uzmanlaşmış sosyal ağların aksine, medya ağları fotoğraf ve video gibi içerikleri dağıtma konusunda uzmanlaşmıştır. Instagram ve YouTube bunun örnekleridir. Örneğin, bir YouTube kullanıcısı oluşturdukları bir video yükler ve diğer kullanıcılar videoyu ”beğenebilir”, ”beğenmeyebilir” veya yorum yapabilir. Videodan yeterince keyif alırlarsa, bir kullanıcı içerik oluşturucuya ”abone olmayı” seçebilir, böylece içerik oluşturucunun yeni videoları feed’lerinde görünür.

Tartışma Ağları

Reddit gibi tartışma ağları, kullanıcılar arasında derinlemesine tartışmalara yol açabilen yayınlar için ideal bir çıkış noktasıdır. Kullanıcılar yorum bölümünde ayrıntılı yanıtlar bırakabilir ve diğer kullanıcılar doğrudan bu yorumlara yanıt verebilir ve sohbetlerin organik olarak büyümesine ve gelişmesine izin verebilir.

İnceleme Ağları

Yelp ve TripAdvisor gibi ağları inceleyin, ürün ve hizmetlerin kullanıcı incelemelerine sosyal medya özellikleri ekler. Kullanıcılar, incelenen işletmeler gibi yorum bırakanlarla doğrudan etkileşim kurabilir.

4

Yanıt Yok

Cevap Yazın