Salata yetiştirme teknikleri, sağlıklı ve verimli salata yetiştirmek adına uygulanması gereken önemli tekniklerdir. Salata ya da diğer adıyla hıyar, kabakgiller familyasına ait bir sebzedir. Yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisi olan salata; yazın açık alanda, kışın ise serada kolaylıkla yetiştirilebilir. Ancak besin değeri bakımından fazlasıyla zengin olan salata, daha fazla açık alanlarda yetiştirilen sebzelerden birisidir.
Salata Çeşitleri
Yapılan bilimsel araştırmalara göre salata yetiştirme teknikleri doğrultusunda farklı çeşitlerde yetiştirilebiliyor. Özellikle yaz döneminin vazgeçilmezi olan salata, kış mevsiminde seralarda yetiştirilerek tüketilebilir. Genel olarak çekirdekli ve çekirdeksiz olarak üretilir. Ayrıca yetiştirme türlerine göre de serada ve tarlada yetiştirilen çeşitler olarak ikiye ve alt gruplara ayrılır;
Serada yetiştirilen salata;
– Sera sofralık çeşitleri,
– Sera turşuluk çeşitleri olarak ikiye ayrılırken aynı zamanda;
Tarlada yetiştirilen salata çeşitleri de;
– Tarla sofralık çeşitleri ve
– Tarla turşuluk çeşitleri olarak ikiye ayrılır.
Salata Ekme ve Yetiştirme Teknikleri
Salata yetiştirme teknikleri sera ve tarla alanlarına göre üç kategoriye ayrılıyor. Bu çeşitler doğrultusunda ilk teknik; tohumların yastık ya da saksıya ekilmesidir. Bu şekilde tohumlar fidelenir ve fide haline geldiğinde toprağa ekilir. İkinci teknik; tohumların doğrudan toprağa ekilmesidir. Uygulanan son teknik ise; salata tohumlarının seralarda askıda bekletilme yöntemidir.
Her sene aynı toprak üzerinde salata yetiştiriciliği yapmak doğru değildir. Bu durumda toprak yorulacağından verim ve bereket azalacaktır. Salataların 20 cm kökü toprağa kök salar bu salınım toprağı ciddi anlamda yorar. Bu sebepten ötürü toprağı yormamak için kısa köklü bitkiler de ekerek toprağın verimini arttırmak gereklidir.
Salata Sulama Teknikleri
Salatalar büyüme sırasında en fazla diplerinin nemli olmasına ihtiyaç duyan sebzelerdir. Salataların sağlıklı ve verimli şekilde büyümesi ve acı olmaması için öncelikle diplerinin yeteri kadar bol suyla sulanmalıdır. Ancak meyve verme döneminde sulana döneminde de kritik sürece girilir. Meyveler görülene kadar salatalar 1-2 kez sulanmalıdır. Meyveler görüldükten sonra 3 gün ara ile sulanmalıdır. Bu dönemde aşırı sulama meyvelerin sararmasına sebebiyet verecektir.
Salata sulama tekniklerine dair tüm bilgilere detaylı şekilde https://www.ufuktarim.com/hiyar-yetistiriciligi adresinden ulaşabilirsiniz.