Bir mutfak düzeni fonksiyonelliğini nasıl etkiler? Hangi düzenin sizin mutfağınız için doğru olduğunu bulabilmeniz için işte en popüler 5 mutfak düzeni.
1 – Ana Çalışma Üçgeni
Bir numaralı önceliğiniz varsa mükemmel bir şekilde döşenen mutfağı seçerseniz, geri kalanı kolaydır. Çalışma üçgeni ocak, lavabo ve buzdolabı arasındaki mesafe mümkün olduğunca küçük bir adımda ulaşılır olmalıdır. Genel kural olarak (istisnalar olmasına rağmen), buzdolabının oda girişine daha yakın olması gerekir, çünkü genellikle mutfak sorumlusunun birincil varış noktasıdır.
2 – Alan Tasarımı
Mutfağın farklı alanlarını düzenlemek için bir alan tasarımı düşünün. Bir mutfaktaki yemek pişirme, yemek yeme ve de temizlik için ayrı bir iş istasyonu bulunmalıdır; bu sayede tek seferinde çeşitli işler için yer açılabilir.
3 – Koridor Tarzı
Mutfak ya da koridor mutfağının her iki yanında düz iki kullanım seti vardır. Tipik olarak lavabo bir yanda, boşluk ise diğer yandadır. Bu tasarımın dezavantajı trafik akışıdır. Basit, tek duvarlı bir tasarımda dolapların duvarının karşısında alan varsa bir ada eklenerek bir mutfak konisine dönüşebilir. Adalar, sınırlı bir duvar dolabıyla açık mutfak tasarımında kaybedilen gerekli depoların yerine yardımcı olur.
4 – L-Şekilli Mutfak Düzeni
Mutfakta çalışırken daha fazla sükûnet sağlamak için, trafiğin çalışma alanından çıkmasına neden olan L-şeklinde bir düzen seçin. Aile ve misafirlerle daha fazla etkileşim için, bir adaya sahip L-şekli deneyin. L-şeklinde mutfak, lavabo veya tezgâh ile dolapların bir ana duvarına ve bir L konfigürasyonuna yerleştirilmiş dolaplara sahiptir.
5 – U Şekilli Mutfak Düzeni
Depolama ihtiyacı arttıkça U-şekli evrimleşti. Büyük bir genişlikte saklama alanının yanı sıra büyük bir esneklik sağlar. G şekli, çıkış alanının tek olduğu düzende U şeklini alır. Tek pişirme mutfağı için harikadır ve çalışma alanının ferahlamasına olanak tanır.
Ahmet
24 Mart 201736 yaşındayım ve ahçıyım. Restorantta çalışıyorum. Evimde en çok L mutfak tasarımını seviyorum, zaten ev satın alırken de özellikle mutfağın L olmasını göz önünde bulundurdum.