Günlük yaşamda çocuklarla ilgilenmek iki ebeveynde çalışıyorsa oldukça yorucu olur ve zaman zaman unutulur ya da göz ardı edilir. Ancak çocukların belli karakteristik özelliklerinin oluştuğu 7 – 15 yaş aralığında, özellikle okulla tanışma ve kendi yaş grubu ile iletişim geliştirme süreçleri, yaşanan olayların algılanma şekline büyük bir etki yapar. Çocuklardaki temel stres sebepleri içerisinde aile ile ilişkiler yer alır.
Ailenin çocuk önünde yaşadığı maddi ve manevi sorunlar çocukların tüm hayatı algılama sürecine derin bir etki yapar. Evde, aile fertlerinin yanında çocuğun kendisini güvende hissetmesi hem gelecekteki özgüven temeline hem de aile ile ilişkilerin ne düzeyde tutulması gerektiğine bağlı temel bilincin şekillenmesinde önemlidir.
Stresi Fark Etmek ve Stresi Yok Etmek
Çocukların yeme ve uyuma alışkanlarının iyi takip edilmesi, strese bağlı yemek ve uyku bozukluklarının anlaşılmasında önemli bir etki yapar. Yapmak istenmeyen her eylemde çocukların klasik yöntemleri içerisinde sebepsiz karın, bel ve baş ağrısı bahaneleri yer alır ve çocukların bu yöntemlere başvurması da stresli bir sürecin belirtisi olabilir.
Çocuklarla iletişimi güçlendirmek için kendi günlük rutinlerinizden, canınızı sıkan yüzeysel olaylardan bahsetmek onunda aynı eylemi yapması konusunda cesaret verici olabilir. Mekanda ya da aile içi manevi ve maddi refah düzeyinde yaşanan köklü değişiklikler de bu tip stresin kaynakları olabileceği için çocuğun tanıdığı gerçeklerin/gerçekliklerin değişmesine de mümkün olduğu kadar engel olunmalıdır.