Meyan bitkisi sulak bölgelerde özellikle ırmak kenarında yetişen bir bitkidir. Boyu 2 metreye kadar ulaşabilir ve baklagiller sınıfına girer. Meyan kökünün yaprakları koyu yeşil renkte ve elipse yakın bir biçimde olup, yaprağın alt kısmı mat yeşil(griye yakın) ve tüylü bir dokuya sahiptir. Yaprakları çoğu zaman kanata da benzetilir. Çiçekler genellikle leylak renginde olur.
Güneş ışığına ve ortam koşuluna göre daha koyu ya da daha açık leylak tonları görülebilir. Meyanın meyveleri ise koyu kırmızı renkte olup fasulyeye benzer biçimdedir. Her meyve kapsülünün içinde 3-6 adet arasında tohumlar bulunur. Meyan kökü ise, sürgün kök ve yan köklerinde oluşur ve kazık şeklindedir. Yan kökler ile bitki, yer yüzünde çevresine yayılır. Bu yayılma çoğu zaman metrelerce sürebilir.
Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Meyan kökü ilaç ve bira endüstrisinin vazgeçilmezidir, aynı zamanda kolalı içeceklerin yapımında da kullanılır. Kökler zamanla daha besleyici ve mineralli olur. 3 yıla yakın bir sürenin sonunda toplanarak meyan balı, çubuk ya da toz şeklinde ya da parçalar halinde satılır.
Meyan kökü tam bir bağışıklık sistemi dostudur. Ses kısılmalarına, balgam öksürmeye ve öksürüklere çok iyi gelir. Meyan kökünün aynı zamanda ateş düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Mide sorunları, idrar sorunları, gastrit gibi sorunlar için de birebirdir. Özellikle sivilce sorunu olan ergenler de meyan kökü tüketmelilerdir. Kısa sürede kızarıklıkların ve sivilcelerin azaldığı görülecektir.